Kontakt:

Tomasz Sikorski, Małgorzata Sikorska

Ląd 133, 62-405 Ląd

+48 501 583 243

lawendowylad@gmail.com

NIP 777 125 49 43            REGON 384239479

Nr konta w Banku CA Polska: 5019401076 32039999 00000000

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

© 2019 by Maciej Sikorski. Proudly created with Wix.com

Ciasteczka z lawendą



Pierwsze lawendowe ciasteczka, których miałam okazję skosztować, poznałam u pani Joasi Posoch, goszcząc u niej na Lawendowym Polu, na Warmii. Wypróbowałam przepis od pani Joasi i mogłam delektować się tą ciekawostką kulinarną we własnym domu. Całej rodzinie i różnym znajomym zasmakował aromatyczny specjał, a dzieci same garnęły się do pieczenia. Potem przyszedł czas na poszukanie i wypróbowanie innych przepisów, a później na cukiernicze eksperymenty, w efekcie których powstał mój autorski przepis na lawendowe ciasteczka, oparty o skład ulubionego cista kruchego drożdżowego od mamy Tomka. Z przyjemności się nim z Tobą podzielę. Oto on:


Składniki:
  • 0,5 kg mąki np. wrocławskiej

  • 1 kostka margaryny zwykłej

  • 2 żółtka + pozostałe białko do smarowania wierzchu ciasteczek przed obtoczeniem w cukrze

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • szczypta soli

  • 4 łyżki drobnego cukru + cukier do obsypywania ciasteczek

  • 25 g drożdży

  • mała garstka suchych kwiatków lawendy


Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać (krótko, aby ciastka były kruche).

  2. Schłodzić w lodówce (wystarczy pół godziny, ale surowe ciasto może leżeć w chłodzie nawet kilka dni).

  3. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka – formy dowolne.

  4. Posmarować ich wierzch roztrzepanym białkiem i posypać cukrem (lub obtoczyć cukrem).

  5. Piec w rozgrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia ok. 15-20 minut w temp. 180-200°C.


Ciasteczka kruche, apetyczne, ładnie wyglądają z cukrem, zwłaszcza brązowym. Życzę smacznego!