O lawendowym smaku w syropie i herbatce z lawendy


Wiele osób kojarzy lawendowy kolor oraz zapach - chyba najbardziej charakterystyczne i rozpoznawalne z cech lawendy. Natomiast lawendowy smak?! Niektórzy już go próbowali, więc wiedzą, że lawenda może być smaczna, ale wielu wciąż niełatwo przekonać.


Jaki smak ma lawenda?

Większość degustatorów uważa, że nieco słodki, z lekko cytrusowo-kwiatową nutką. Może mieć także posmak mięty lub rozmarynu, a to z kolei zależy od konkretnej odmiany lawendy.


Nie każda odmiana nadaje się do kuchni. A więc która się nadaje?

W kulinariach sprawdza się grupa odmian wąskolistnych, zwłaszcza Hidcote, Imperial, Munstead, Folgate. To właśnie one, głównie Hidcote i Munstead, są w składzie lawendowych przysmaków, które podbiły już serca i podniebienia gości kawiarenki Lawendowy Ląd.


Nie polecamy spożywania kwiatów lawendy mieszańcowej, zwanej lawandyną - jest ona intensywnie pachnącą, idealną dla przemysłu perfumeryjnego.


Jeżeli jesteście tymi, którzy już gdzieś kiedyś próbowali przygody z lawendowymi daniami, ale one nie smakowały – nie zniechęcajcie się – zapewne przyczyną był zły dobór odmiany lawendy podczas przygotowywania potrawy.


Każdemu, kto jeszcze nie próbował tego smaku, szczerze polecamy nasz sprawdzony i cieszący się dużą popularnością SYROP LAWENDOWY oraz niedawno wprowadzoną do stałej sprzedaży, a już mającą swoich amatorów HERBATKĘ LAWENDOWĄ. Osobiście wytwarzamy je z lawendy przez siebie posadzonej, bezpiecznie uprawianej i zbieranej na plantacji w Lądzie. Jako gospodarstwo rolne sprzedajemy te produkty w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, dlatego można je u nas zamówić (np. mailem) lub kupić na miejscu w Lądzie, ale niestety, nie przez Sklepik na stronie internetowej.

Dlaczego warto?

Nasz SYROP LAWENDOWY jest pyszny w smaku i delikatnie pachnie ziołami. Wytwarzamy go według własnej receptury. Podobnie jak inne syropy spożywcze służy do wzbogacenia ciekawą nutą smakową różnych deserów, w tym lodów, gofrów, naleśników, do słodzenia i aromatyzowania kawy i herbaty, jako dodatek smakowy do owsianki, jogurtu i twarogu, a nawet do piwa. Latem polecamy go do przyrządzania lemoniady lawendowej, którą bardzo lubią nasi goście i klienci kawiarenki, a przepis na ten orzeźwiający napój znajduje się tutaj, w Przepisach Bloga.

Suszone (ale też i świeże) kwiaty lawendy nadają się do zaparzania ziołowego naparu nazwanego przez nas HERBATKĄ LAWENDOWĄ. Kwiatki te pakujemy w torebki po 20 g, co wystarcza na 40 porcji aromatycznego napoju. Ma on działanie odprężające, nasenne, wspomaga trawienie, a przy okazji wybornie smakuje.


Kwiaty lawendy sprawdzą się też jako przyprawa do potraw mięsnych, głównie z baraniny lub dziczyzny, albo do ryb. Można je dodać do ciast, kremów, pierniczków i ciasteczek, a odważniejsi mogą poeksperymentować również z innymi daniami… Z udziałem syropu lawendowego przyrządzamy m.in. konfiturę z cebuli i tym podobne specjały.


Kto chce w smaczny a bezpieczny sposób przekonać się o wyjątkowości lawendowego smaku, niech koniecznie skosztuje naszego SYROPU LAWENDOWEGO lub HERBATKI LAWENDOWEJ! Uprzedzamy lojalnie, że można się od nich nawet uzależnić ;)


0 komentarzy