Lawenda w kuchni

Aktualizacja: 10 kwi 2019


Lawenda ma słodki smak z lekko cytrusowo-kwiatową nutką. Warto więc zaopatrzyć kuchnię w tę aromatyczną przyprawę. Występuje często w połączeniu z innymi ziołami i przyprawami, jest jednym z ziół wchodzących w skład mieszanki prowansalskiej (choć nie w każdej mieszance faktycznie występuje). Jako blisko spokrewniona z rozmarynem, szałwią i tymiankiem może być wykorzystana w większości przepisów zamiast tych przypraw. Nadaje się do potraw mięsnych, główne z baraniny lub dziczyzny, ale odważniejsi mogą poeksperymentować także z innymi daniami.


Cukier lawendowy

Suszone kwiaty lawendy można umieścić razem z cukrem w zamkniętym słoiku i trzymać tak przez kilka tygodni. Powstanie cukier o zapachu lawendy, który można wykorzystać jako dodatek do ciast i kremów. Innym smakowitym efektem połączenia kwiatów lawendy z cukrem jest lawendowy syrop, który dodawany jest do lodów i deserów, służy słodzeniu herbaty lub kawy, a także jako składnik lawendowej lemoniady.


Dekoracja wypieków

Susz kwiatowy komponuje się również z wypiekami cukierniczymi, takimi jak herbatniki i pierniki, natomiast kwiaty świeże można wykorzystać jako jadalny dodatek dekoracyjny.


Miód lawendowy

Z kwiatów lawendy, które dają obfity nektar, wytwarza się miód lawendowy, ale produkowany jest on przede wszystkim w regionach Morza Śródziemnego i sprzedawany na całym świecie jako produkt ekskluzywny i wartościowy, leczący nerwice i bezsenność. W Polsce nie mamy jeszcze plantacji o tak dużych areałach, żeby udało się z nich pozyskać miód czysto lawendowy. Jego pyszną namiastkę może stanowić efekt dodania kwiatów lawendy do słoiczka z jeszcze płynnym miodem o delikatnym smaku. Pozostaje odczekać kilka miesięcy i można delektować się niecodziennym, naturalnie aromatyzowanym smakołykiem, ale leczniczo nie można się po nim spodziewać tego, czego po miodzie prawdziwie lawendowym.


Na podobnej zasadzie można dodawać kwiaty lawendy do miodu pitnego lub alkoholu służącego do produkcji nalewek domowych - takie nalewki oprócz dawania przyjemności z degustacji mają także działanie lecznicze w stanach depresji itp.


W dawnej kuchni popularny był lawendowy ocet, choć i dziś czasem się o nim usłyszy, to już rzadko która pani domu używa tego specyfiku na co dzień lub choćby wie, jak go przyrządzić. A warto, bo ma podobne zastosowanie do innych octów, np. winnych, ale ma łagodniejszy, milszy aromat.


W artykule z Przepisami znajdziesz być może coś dla siebie. Zapraszam!

 
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Lawendowy Ląd Małgorzata Sikorska

Ląd 133, 62-405 Ląd

+48 501 583 243

lawendowylad@gmail.com

NIP 777 220 52 14

REGON 387088408

Dane do przelewów

Wpłaty za produkty i usługi (rękodzieło, inne artykuły ze sklepiku, edukacja, warsztaty, zwiedzanie plantacji, wynajęcie miejsca na sesje fotograficzne, grill lub ognisko) Uwaga! Tu nastąpiła zmiana numeru konta.: 34194010763215851500000000

Wpłaty za usługi agroturystyczne: 6019401076 52166225 00000000

© Lawendowy Ląd Małgorzata Sikorska

Created by Maciej Sikorski with Wix.com