Kontakt:

Tomasz Sikorski, Małgorzata Sikorska

Ląd 133, 62-405 Ląd

+48 501 583 243

lawendowylad@gmail.com

NIP 777 125 49 43            REGON 384239479

Nr konta w Banku CA Polska: 5019401076 32039999 00000000

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

© 2019 by Maciej Sikorski. Proudly created with Wix.com

Pierniczki z lawendą



W sierpniu 2018 roku we Wrocławiu wybraliśmy się do piernikarni, bo bardzo lubimy ów słodkogorzki wypiek. Miłym zaskoczeniem dla podniebienia okazały się pierniki lawendowe, które w efekcie tej kulinarnej przygody pojawiły się i w naszym domu. Dopiero wówczas zaczęłam szperać w źródłach, z których wynikało, że lawenda jako składnik piernikowej przyprawy to nie jakaś nowość, lecz element bardzo starej receptury, znanej zwłaszcza w krajach Wschodu Europy i w Azji. Podczas ostatnich świąt Bożego Narodzenia królowały na naszym świątecznym stole i stanowiły „obowiązkową” niespodziankę w podarunkowych paczkach dla najbliższych. (Marta pewnie porobiła zdjęcia, to się coś znajdzie:)


Składniki:
  • 0,5 kg miodu naturalnego

  • 1 kostka margaryny zwykłej

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki kakao

  • 1 kg mąki

  • 4 jajka

  • 2 łyżki sody

  • 2 opakowania przyprawy do pierników

  • garść suchych pączków kwiatowych lawendy


Wykonanie:
  1. Połączyć miód i margarynę, rozpuszczając w garnku na delikatnym ogniu, cały czas mieszając.

  2. Dodać cukier i kakao, mieszając do połączenia składników w jednolitą masę. Wystudzić.

  3. Dodać jaja, mąkę, przyprawę do pierników i lawendowy susz. Wyrobić ciasto.

  4. Można je potem odłożyć do lodówki nawet na kilka tygodni, można od razu rozwałkować i wykrawać pachnące pierniczki.

  5. Ułożyć na natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C, ok. 15 minut.

  6. Można pierniczki ozdobić według uznania polewą, lukrem, czekoladą itp. - my lubimy ich naturalny smak, w którym delikatnie wyczuwa się lawendową nutę.


Smacznego!