Kontakt:

Tomasz Sikorski, Małgorzata Sikorska

Ląd 133, 62-405 Ląd

+48 501 583 243

lawendowylad@gmail.com

NIP 777 125 49 43            REGON 384239479

Nr konta w Banku CA Polska: 5019401076 32039999 00000000

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

© 2019 by Maciej Sikorski. Proudly created with Wix.com

Lemoniada z lawendą - przysmakiem lata

Aktualizacja: 6 cze 2019

Nadchodzi lato i sezon kwitnienia lawendy. To zarazem najlepszy czas na delektowanie się lawendową lemoniadą.

Bohaterem artykułu jest najprostszy wariant przyrządzenia tego gaszącego pragnienie smakołyku. Pozostałe także znajdziecie na naszej stronie - w artykule z przepisami kulinarnymi, w których obowiązkowo pojawia się lawenda. Zajrzyjcie tam koniecznie. A póki co, przedstawiam


JAK PRZYRZĄDZIĆ LEMONIADĘ LAWENDOWĄ - przepis na 1 l napoju


Składniki:

- 1 litr wody (mogą być 3 szklanki wody + szklanka kostek lodu, jeśli ktoś lubi bardzo zimne napoje)

- ok. 10-15 ml soku z cytryny (jak kto lubi), a plasterki dla wyglądu; zamiast cytryny można dodać limonkę (kwestia gustu)

- 20 ml syropu lawendowego

- kilka liści świeżej mięty


Wykonanie:

Wszystkie składniki dodać do siebie i wymieszać.

Można dodać dla dekoracji mrożone owoce, np. maliny, truskawki itp.

Jeśli ktoś lubi imbir - może dodać kilka paseczków, ale trzeba dłużej poczekać, bo zimna woda nie aromatyzuje się nim tak łatwo jak ciepła.

Życzę przyjemności z delektowania się własnoręcznie przygotowaną laemoniadą!