
Składniki:
płaska łyżeczka kwiatów (świeżych lub suszonych) lawendy którejś z odmian kulinarnych
szklanka wody
opcjonalnie do smaku: miód, syrop lawendowy, cytryna, imbir, mięta i co tam jeszcze lubisz dodawać do herbatek ziołowych ;)
Wykonanie:
Lawendę wsypać do szklanki/filiżanki/kubka.
Zalać wodą podgrzaną do temperatury ok. 85°C.
Odczekać ok. 2 minut i przecedzić.
Smakuje bez cukru, ale kto lubi słodko, może dodać nieco miodu lub syropu lawendowego. Ciekawym uzupełnieniem jest odrobina soku z cytryny albo płatek imbiru bądź listek mięty.
UWAGA: Herbatkę lawendową jako ziołową możemy traktować tak, jak herbatę zieloną, czyli zaparzać tę samą porcję kwiatów do trzech razy. O pozytywnym działaniu naparu przeczytasz w artykule na temat ziołoleczniczych właściwości lawendy.
Idealny, ciepły napój odprężający na porę jesiennych i zimowych chłodów.
Smacznego i na zdrowie!