Herbata lawendowa (napar)



Składniki:
  • płaska łyżeczka kwiatów (świeżych lub suszonych) lawendy którejś z odmian kulinarnych

  • szklanka wody

  • opcjonalnie do smaku: miód, syrop lawendowy, cytryna, imbir, mięta i co tam jeszcze lubisz dodawać do herbatek ziołowych ;)


Wykonanie:
  1. Lawendę wsypać do szklanki/filiżanki/kubka.

  2. Zalać wodą podgrzaną do temperatury ok. 85°C.

  3. Odczekać ok. 2 minut i przecedzić.

Smakuje bez cukru, ale kto lubi słodko, może dodać nieco miodu lub syropu lawendowego. Ciekawym uzupełnieniem jest odrobina soku z cytryny albo płatek imbiru bądź listek mięty.

UWAGA: Herbatkę lawendową jako ziołową możemy traktować tak, jak herbatę zieloną, czyli zaparzać tę samą porcję kwiatów do trzech razy. O pozytywnym działaniu naparu przeczytasz w artykule na temat ziołoleczniczych właściwości lawendy.


Idealny, ciepły napój odprężający na porę jesiennych i zimowych chłodów.

Smacznego i na zdrowie!


0 komentarz