Herbata lawendowa (napar)



Składniki:
  • płaska łyżeczka kwiatów (świeżych lub suszonych) lawendy którejś z odmian kulinarnych

  • szklanka wody

  • opcjonalnie do smaku: miód, syrop lawendowy, cytryna, imbir, mięta i co tam jeszcze lubisz dodawać do herbatek ziołowych ;)


Wykonanie:
  1. Lawendę wsypać do szklanki/filiżanki/kubka.

  2. Zalać wodą podgrzaną do temperatury ok. 85°C.

  3. Odczekać ok. 2 minut i przecedzić.

Smakuje bez cukru, ale kto lubi słodko, może dodać nieco miodu lub syropu lawendowego. Ciekawym uzupełnieniem jest odrobina soku z cytryny albo płatek imbiru bądź listek mięty.

UWAGA: Herbatkę lawendową jako ziołową możemy traktować tak, jak herbatę zieloną, czyli zaparzać tę samą porcję kwiatów do trzech razy. O pozytywnym działaniu naparu przeczytasz w artykule na temat ziołoleczniczych właściwości lawendy.


Idealny, ciepły napój odprężający na porę jesiennych i zimowych chłodów.

Smacznego i na zdrowie!


 
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Lawendowy Ląd Małgorzata Sikorska

Ląd 133, 62-405 Ląd

+48 501 583 243

lawendowylad@gmail.com

NIP 777 220 52 14

REGON 387088408

Dane do przelewów

Wpłaty za produkty i usługi (rękodzieło, inne artykuły ze sklepiku, edukacja, warsztaty, zwiedzanie plantacji, wynajęcie miejsca na sesje fotograficzne, grill lub ognisko) Uwaga! Tu nastąpiła zmiana numeru konta.: 34194010763215851500000000

Wpłaty za usługi agroturystyczne: 6019401076 52166225 00000000

© Lawendowy Ląd Małgorzata Sikorska

Created by Maciej Sikorski with Wix.com