top of page

Lemoniada lawendowa

Zaktualizowano: 7 mar 2022



Składniki na dużą karafkę:
  • napar (1 łyżka suszonej lawendy i 1 szklanka gorącej wody 85°C) lub syrop (2 - 4 łyżeczki syropu z lawendy)

  • 3 szklanki lodowatej wody lub wody z kostkami lodu

  • kilka gałązek mięty

  • 1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki lub sok z cytryny

  • 5 plasterków imbiru pokrojonych w cienkie paseczki

  • ewentualne dekoracje, np. świeże lub mrożone owoce malin


Wykonanie:

Z naparem:

  1. Lawendę zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut.

  2. Napar odcedzić przez sitko i przelać do przygotowanej butelki na lemoniadę. Wystudzić.

  3. Dodać imbir (i syrop jeśli dosładzamy lemoniadę) i energicznie zamieszać.

  4. Wlać zimną wodę (kostki lodu), cytrynę, miętę, owoce malin do dekoracji i… co tam się jeszcze lubi.


Z syropem:

  1. Do karafki wlać syrop lawendowy i zimną wodę. Energicznie zamieszać.

  2. Dodać imbir, cytrynę, miętę, owoce malin do dekoracji i… co tam się jeszcze lubi.

  3. Wrzucić kostki lodu.

PROSTY WARIANT NA 1 LITR WODY:

Podaję niżej najprostszą wersję przepisu na lemoniadę z syropem lawendowym.


Składniki:

- 1 litr wody (mogą być 3 szklanki + kostki lodu, jeśli ktoś lubi bardzo zimną)

- sok z cytryny - ok. 10-20 ml (jak kto lubi), a plasterki dla wyglądu - zamiast cytryny można dodać limonkę (kwestia smaku)

- syrop lawendowy 30-50 ml (to też kwestia smaku)

- kilka liści świeżej mięty


Wykonanie:

Wszystkie składniki dodać do siebie i wymieszać.


Można dodawać mrożone owoce dla dekoracji, np. maliny, truskawki itp.


Jeśli ktoś lubi imbir - może dodać kilka paseczków, ale trzeba dłużej poczekać, bo zimna woda nie przechodzi nim tak łatwo


Wersja „zimowa”: świeżą miętę zastąpić naparem, czyli herbatą miętową.

0 komentarzy
Lądowanie w Lądzie
bottom of page