top of page

To pyszny w smaku i delikatnie pachnący ziołami syrop z kwiatów lawendy. Wytwarzamy go według własnej receptury z kwiatów z naszej plantacji Lawendowy Ląd. Podobnie jak inne syropy spożywcze służy do wzbogacenia ciekawą nutą smakową różnych deserów, w tym lodów, gofrów, naleśników, do słodzenia i aromatyzowania kawy i herbaty, jako dodatek smakowy do owsianki, jogurtu i twarogu, a nawet do piwa (najlepiej bezalkoholowego) lub prosecco. Latem polecamy go do przygotowania pysznej lemoniady lawendowej. Z udziałem syropu lawendowego można przyrządzić m.in. dżemy lub konfitury, także konfiturę z czerwonej cebuli i tym podobne specjały.

Syrop lawendowy

18,00 zł

Informacja o zamawianiu produktów z gospodarstwa:

Prosimy o składanie zamówień produktów z gospodarstwa mailem, sms-em lub telefonicznie (dane kontaktowe dostępne w stopce strony). Jako gospodarstwo rolne Lawendowy Ląd prowadzimy sprzedaż wysyłkową naszych produktów z gospodarstwa, natomiast ze względów rozliczeniowych nie można zamówić ich za pomocą Sklepiku.

Informacje o produkcie

Skład: cukier, woda, kwiaty lawendy wąskolistnej odmian kulinarnych

Opakowanie: butelka szklana ciemna 200 ml z zakrętką; waga netto 250 g

 
Zastosowanie i sposób użycia

Dodatek smakowy do potraw i napojów. Służy do wzbogacenia smakiem lawendy różnych deserów, w tym lodów, gofrów, naleśników oraz owsianki, jogurtu i twarogu - w tym celu nalezy polać deser/potrawę niewielką ilością syropu według uznania. Używany do słodzenia i aromatyzowania kawy oraz herbaty, piwa (najlepiej bezalkoholowego) lub prosecco - dolać ok. 30 ml syropu na pół litra napoju. Latem służy do przygotowania lemoniady lawendowej (przepis znajduje się na stronie w artykułach). Z udziałem syropu lawendowego można przyrządzić m.in. dżemy lub konfitury, także konfiturę z czerwonej cebuli i tym podobne specjały.

 
Wartość odżywcza

W 100 g syropu: 946 kJ / 226 kcal

tłuszcz < 0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g

węglowodany 56 g, w tym cukry 56 g

białko < 0,5 g

sól < 0,01 g

 
Przechowywanie

W miejscu chłodnym i suchym; po otwarciu - w lodówce, przez jeden miesiąc od otwarcia

 
Termin przydatności do spożycia

Najlepiej spożyć 1 rok od daty produkcji. Data produkcji podana na etykiecie produktu: XI 2022

 
Producent

Rolniczy Handel Detaliczny Małgorzata Sikorska, Gospodarstwo Lawendowy Ląd, ul. Lawendowa 8, 62-405 Ląd

 
Wysyłka

Produkty z gospodarstwa wysyłamy do paczkomatu InPost (19 zł) lub kurierem DPD (25 zł). Jeśli oprócz nich zamawiasz jednocześnie produkt/produkty ze Sklepiku, to napisz o tym w zamówieniu mailowym na produkty z gospodarstwa, a wszystko wyślemy jedną paczką (jeden koszt wysyłki).

bottom of page