top of page

W Polsce lawenda była znana i uprawiana od dawien dawna

Jako roślina ciepłolubna okazała się jednak nie zawsze wystarczająco odporna na tutejsze, północnoeuropejskie zimy. Stopniowo zmienia nam się klimat, więc znów coraz częściej spotykamy lawendę i w naszym kraju - na klombach, w przydomowych ogródkach, a także na mniejszych lub większych plantacjach.

Pierwsze sadzonki lawendy pojawiły się na naszej działce w Lądzie w 2015 roku. Było ich 120!

Wtedy wydawało nam się, że to dużo. Potem co roku powiększaliśmy plantację i obecnie na czterech polach łącznie rośnie około 3000 krzewów, z których ostatnie pojawiły się tutaj pod koniec kwietnia 2020!

DSC_0053.jpg

Na naszych plantacjach można zobaczyć i powąchać (w czasie kwitnienia) różne odmiany lawendowych krzewinek:

Pole Ania-Marysia

  • Imperial Gem (wąskolistna, kulinarna)

  • Munstead (wąskolistna, kulinarna)

  • "Niby-Grosso" (niestety, to nieznana nam odmiana)

  • Hidcote Blue (wąskolistna, kulinarna)

  • kilkanaście krzewów odmian lawendy wąskolistnej pozyskanych z własnych siewek i od znajomych :)

Pole Tomaszek

  • Dwarf Blue (wąskolistna)

  • Pure Phenomenal (lawandyna)

  • Folgate (wąskolistna, kulinarna)

  • Gros bleu (lawandyna)

  • Imperial Gem (wąskolistna, kulinarna)

  • Vera (wąskolistna)

  • Grapphenhall - kilkanaście sztuk pomiędzy Verą (lawandyna)

Pole Maciejka

  • Hidcote Compact (wąskolistna, kulinarna)

  • Platinum Nico (lawandyna)

  • Folgate (wąskolistna, kulinarna)

  • Gros bleu (lawandyna)

  • Imperial Gem (wąskolistna, kulinarna)

  • Vera (wąskolistna)

  • Elisabeth (wąskolistna)

  • Mustead (wąskolistna)

Pole Małgorzatka

  • Vera (wąskolistna)

  • Pure Phenomenal (lawandyna)

  • Lavenite Magic Molten Silver (wąskolistna)

  • Imperial Gem (wąskolistna, kulinarna)

  • Hidcote Blue (wąskolistna, kulinarna)

Dla tych, którzy temat lawendy chcieliby poznać bliżej:

bottom of page